Kan du merke det? Den bløte leiren i dine hender… elt det. Form det. Rull det ut. Utstikk i det. Mal det. Ja, du har mange muligheter med selvherdende leire.
Du kan bruke selvherdende leire til forskjellige kreative prosjekter, hva enn du vil lage figurer, pynt eller bruksting til hjemmet. Det er enkelt å arbeide med, og viktigst av alt – det er ren avstressing å ha leiren i hendene.
Det er noe, både barn og voksne kan nyte godt av. Og i dette blogginnlegget vil jeg inspirere deg til at eksperimentere med den hyggelige, kreative hobbyen – og få sukses med det.
Du kan se frem til å læse om:
- skjønne DIY platter, du kan lage med selvherdende leire
- å dekorere med glasur til leire
- hvordan du arbeider med en spesiel knipeteknik
- fine lanterner og skåler av leire, du selv kan lage med plateteknik
Og selvfølgelig er innlegget krydret med gode tips, som kan hjelpe din kreative prosess.
Som alltid kan du også finne inspirasjon til dine kreative prosjekter i vårt store idéunivers, du finner her.
Tips:
Det aller viktigste tips får du allerede nå – for det er altavgjørende, at du elter leiren godt, før du går i gang med å forme og rulle ut. For når leiren er varm og «brukt», er det mye lettere å ha med å gjøre.
Selvherdende leire er populært, fordi…
Selvherdende leire er en smidig modelleringsleire, som ikke skal brennes. Denne egenskapen er en av de viktigste grundene til at materialet er så populært blandt barn og voksne.
Det tørker selv i løpet av 1-2 døgn avhengig av leirens tykkelse. Som tommelfingerregel kan du merke etter om leiren føles kald – for i så fall utskiller den fortsatt vann, også skal det tørke litt længere.
En anden grund til leirens store popularitet er at det er så enkelt å arbeide med, så alle i familien kan være med.
Du kan få fingrene i den bløte leiren i forskjellige farger her under:
Husk også å ha værktøyet til modellering klar (finn det her).
Pssst! Vil du også ha inspirasjon til din hjemmelagde julepynt av selvherdende leire? Så læs med her: «Lag selv den skjønneste julepynten med selvherdende leire».
1) Platte av selvherdende leire med avtrykk av tørkede blomster
Du skal først se noen forslag til, hvordan du selv kan lage og dekorere platter til oppheng. Og vi legger ut en av mine personlige yndlingsidéer med selvherdende leire.
Her går naturmaterialet og naturmotivet opp i en høyere enhet.
Selve platten lager du av selvherdende leire i ønsket farge – klik her for å lære, hvordan du får en flott rund platte som til og med er ensartet i tykkelsen.
Avtrykket er lagd med tørkede blomster, som nøye er plassert og trykket ned i den våte leiren. Den teknikken kan du lære å mestre her.
Tips:
Utover å elte leiren, så kan du gjøre leiren mer medgjørlig ved å påføre litt vann. Så du skal sørge for å ha en liten skål med vann ved din side, før du stikker hendene i leiren .
Og når du er i gang, så sørg også gjerne for å finne en oppvrid klut, som du kan tørke dine leire-fingre av med. Du skal nemlig regne med å bli litt møkkete av den våte leiren… Se bare videoen her under.
Husk å lage hull til oppheng med en pinne eller lignende, før din platte tørker, hvis du vil binde en snor i.
2) Platte i ler med såpebobleteknik
Vil du gi din hjemmelagde platte litt farge, så se nærmere på denne boblende idéen.
Her skal du nemlig finne din hobbymaling frem. Bruk f.eks denne Plus Color hobbymaling, som fås i 50+ forskjellige farger og er superenkle å arbeide med.
Når du kaster deg ut i bobleteknikken, skal du lage en såpe-maling-blanding. Bland 1 del såpe med 2 deler vann og et par dråper Plus Color hobbymaling. Lag gjerne blandingen i en beholder, som har ca. samme størrelse som et vanlig vannglass.
Og så er det her det blir gøy.
For nå skal du puste ned i blandingen med et sugerør, inntil det vælter opp med små, farverike bobler. Pust så mange bobler, at de flyter ut over beholderens kant – og vip dem forsiktig ned på din tørre platte, inntil den er fyldt.
Tips:
La boblene sprekke av seg selv – selv de aller mindste. Så får du nemlig et flott, organisk uttryk, hvor såpeblandingen har fått lov å gjøre arbeidet for deg.
Dekorer også med glasur til din leire platte:
Du kan også eksperimentere med glasureffekt på selvherdende leire. Prøv f.eks å blande din Plus Color hobbymaling med Pouring-Fluid, og hell blandingen på toppen av din hjemmelagde platte, når den er tørket.
Pouring-Fluid er et medium, som vil gøre malingen tyndtflytende, så den lettere kan renne. Vip platten lett og se hvordan den farvede blanding renner ned i et unikt mønster. Finn fremgangsmåte og materialer til idéen her.
3) Sånn modellerer du med knipeteknikken i selvherdende leire
Se nøye på disse små leireskålene. Er de ikke søte? Kanskje de kan brukes som dekorativ oppbevaring av smykker eller annet smått, som gjerne kan ligge fremme.
For å lage skålene skal du bruke knipeteknikken, som du kan lære ved å klikke her. Med teknikken kan du f.eks lage fat, skåler og små vaser av din selvherdende leire.
Sørg for å varme leiren godt opp i hendene, før du begynner å knipe sidene frem. Når leiren er varm og bløt, sprekker den ikke så lett. Og det gir deg det beste resultat.
Bemærk: Du kan lage vaser til tørkede blomster eller hjemmelagde evighetsblomster av f.eks crepepapir, men den tørkede leiren tåler ikke vann. Heller ikke om du pensler det med en vannbestandig akryllak.
Se teknikken i videoen her:
La dine dekorasjoner tørke i 1-2 døgn, før du evt. sliper dem lett og maler dem i en flott farge med hobbymaling.
Tips:
Utforsk den morsomme «splat»-teknik på dine tørre, malte skåler og fat. Når du gjør det, skal du ha tak i et stykke kartong, som du klipper hul i og bruker som avdekning. Så kommer det nemlig kun små splatter inne i skålen.
Bland en sort hobbymaling med en smule vann, så det lettere kan splatte fra penslen. Legg det fine uttrykket frem splat for splat.
4) Lanterner av selvherdende leire med utstukne hull
Du kan også få sukses med ditt leire-arbeide, når du kaster deg over denne idéen. Her skal du lage hyggelige lanterner, som kan lyse et hvert rom opp.
Lanternene på bildet er laget av hvit selvherdende leire. Hvilken farge velger du?
Du får bruk for 2 forskjellige slags utstikkere til dette prosjektet.
Først skal du bruke en rund utstikker (f.eks en fra dette settet), når du lager selve bunden av din lanterne. Og når du lager hull i sidene, skal du ty til den lille runde udstikkeren med preg. Så kan du nemlig enkelt og hurtig sørge for at lyset kan komme ut av dine lanterner.
Tips:
Hvordan er det nå, man finner omkretsen av en sirkel? For å finne frem til lengden på lanternens ytterside skal du gange bundens diameter med pi (som alltid er 3,14). Måler bunden fx 6 cm, så er det: 6 x 3,14 = 19 cm. Så skal sidestykket være 19 cm.
Legg gerne litt ekstra til, så sidene overlapper en smule – ellers er det vanskelig å samle dem. Og hvis noe av den hullete leiren overlapper, kan du bruke din utstikker til å få hullene jevne.
Skal dine lanterner være rustikke eller fine i kantene? Jo mer du bearbeider leiren, jo finere er resultat du får.
Lad dine værk tørke helt, før du lar dem spre hygge i mørket. Og bruk gjerne LED telys i stedet for levende lys – de blir nemlig ikke like varme.
5) Skål av selvherdende leire med kant af raffia
Den siste idéen du skal se, har jeg gledet meg til å vise deg. Jeg er nemlig helt vild med det naturlige uttrykket, som oppstår i kombinasjonen av naturleire og raffia papirgarn.
Raffia er laget av 100% trefibre og du må sortere det som gjenbruks papira. Også kan du bruke det på samme måte som du normalt bruker garn. I eksemplet her brukes det til utsmykning av kanten på din skål av selvherdende leire.
Du kan lære å lage skål og raffia-dekorasjon her, hvor alle materialer også er samlet.
Når du lager skålen, skal du bruke plateteknikken i en plastform med glatt overflate. Så sikrer du en ensartet form på din skål. Hullene til kantdekorationen lager du med en leireslynge (som disse) i den våte leiren, og sørg for å glatte hullene lett ut for et pent uttryk.
Se selv hvordan du gjør det i videoen her:
Tips:
Hvis din skål (eller annet av selvherdende leire) etter tørking har små revner, så bland en smule selvherdende leier opp med vann, inntil du får en kremete konsistens. Fyld forsiktig blandingen i revnene, evt. med en pensel. La skålen tørke igjen, før du dekorerer med raffia.
Få fingrene i den selvherdende leire
Du kan godt glede deg til å kjenne på den myke leiren…
Og det er bare til å komme i gang. For du har så mange muligheter, når du er kreativ med selvherdende leire. Uansett om du er voksen eller barn – begynner eller øvet. Det er bare å nyte det avstressende arbeide det er å ha leire i hendene.
Du har lest om:
- skjønne DIY platter, du kan lage med selvherdende leire
- å dekorere med glasur til leire
- hvordan du arbeider med de spesielle knipeteknikken
- fine lanterner og skåler av leire, du selv kan lage med plateteknikken
Hvilke skal du prøve først?
Som alltid kan du også finne inspirasjon til dine kreative prosjekter i vårt store idéunivers, du finner her.