Det er morsomt og inspirerende for både barn og voksne å ha selvherdende leire mellom fingrene.
Materialet kan bli til tusenvis av forskjellige ting når fantasien får lov å utfolde seg i alverdens former. Du kan f.eks lage julepynt på nye, kreative måter.
Og nettopp den hjemmelagde julepynten av selvherdende leire er det du kan lese om i dette blogginnlegget.
Du kan glede deg til:
- Å se en video som introduserer deg til materialets mange muligheter
- Få innblikk i de gode verktøy du kan bruke så du kan komme godt i mål
- Å samle inspirasjon til din egen hjemmelavgde julepynt med selvherdende leire
Vil du finne alt du skal bruke for å lage julepynt med selvherdende leire kan du klikke deg videre til vår hjemmeside her.
Pynt av leire vil skape en julestemning hentet fra naturen, og det er derfor opplagt å kombinere din leire-julepynt med dekorativt gran, kongler og hva du ellers ønsker å pynte med til jul.
Hvorfor er selvherdende leire så populært?
Selvherdende leire er en smidig modelleringsleire, som ikke skal brennes. Denne egenskapen er en av de viktigste grunnene til at materialet er så populært blant både voksne og barn.
Det tørker selv i løpet av 1-2 døgn avhengig av leirens tykkelse. Som en tommelfingerregel kan du kjenne etter om leiren føles kald – Så utskiller den fortsatt vann, og skal tørke litt lengere tid.
En annen grunn til leirens populæritet er at det er så lett å arbeide med, at hele familien kan være med på den hyggelige aktiviten.
Du kan få fingrene i den fantastiske leiren i forskjellige farger her:
Også kan du bruke masse forskjellige verktøy og pynt, når du lager figurer av leiren. Etter tørketiden kan dine kreasjoner også males, f.eks med Plus Color hobbymaling. Det skal du alt sammen se eksempler på i dette blogginnlegget.
Se også den selvherdende Silk Clay og Foam Clay
Hvis du leter etter en god selvherdende leire, som er ekstra barnevennlig kan du prøve Silk Clay og Foam Clay.
Utover det faktum at selvherdende leire er et naturmateriale, så er den største forskjell på de to slags leire og den tradisjonelle selvherdende leire vegten og konsistensen. Det skumaktige Silk Clay og Foam Clay veier nesten ingen ting, derimot den selvherdende leiren, du skal lese om i dette blogginnlegget, er tyngere og herder mer hardt.
Du kan lære mer om den populære og fargestrålende modelleringsmassen i disse blogginnleggene: «Oppdag 7 morsomme teknikker med Silk Clay» og «Meget mere Foam Clay: 7 kreative teknikker».
De gode verktøy så du kan komme godt i mål
Før vi ser nærmere på de utvalgte idéene, du kan lage med selvherdende leire, så skal du se på det gode verktøy. Det er nemmelig gull værdt å ha riktige hjelpemiddler, når du arbeider med selvherdende leire, som du også skal se i videoen under.
Her får du et samlet overblikk over de gode redskaper, som skal hjelper deg godt i mål:
- en kjevle
- modelléringspinne
- utstiksforme i flere forskjellige juleformer
- udstikkere med prægning (plunger)
- stempelsett med treskaft og trykkflater av gummi
- stempelputer i julefarger
- stempelsett med tall og bokstaver inkl. holder
Du kan også bruke utradisjonelle redskaper, f.eks blonder, til å lage mønster i din utrullede selvherdende leire.
Lag selv oppheng med selvherdende leire
Som du så i videoen tidligere, så er det slett ikke så vanskelig å lage skjønne oppheng og vedheng av selvherdende leire, som passer perfekt som pynt på ditt juletre eller på julegavene.
Du kan se idéen med de hvite oppheng med stempel her, hvor du får et overblikk over materialer og en enkel DIY veiledning.
Den glatte overflaten oppnår du ved først å elte leiren og dermed varme den i hendene. Det gjør bl.a., at leiren ikke så lett får revner underveis eller når det tørker. Når du har eltet den litt, kan du rulle massen ut med en kjevle.
Vær oppmerksom på at leiren skal rulles ut til en tykkelse på ca. 3-4 mm, før du utstikker dine figurer. De må helst ikke være alt for tynne, da kan resultatet bli for skrøpelig. Og din julepynt skal helst holde mere enn én jul, ikke sant?
Disse figurene er stemplet ved hjelp av gummistempler med detaljerte motiver med stempelfarge som fint setter seg i leiren. Du kan blandt annet bruke dine små figurer som gavemerker, servietpynt eller oppheng på juletreet.
Variant
Til denne idéen brukes de små figurene som servietpynt, f.eks til julebordet, hvor hver gjest får en liten, hjemmelaget oppheng som de kan ta med hjem.
De små figurene blir på én gang utstukket og preget med motiv med dette geniale utstikker verktøy (plunger), som fås i mange forskjellige varianter.
Lag selv juledekorasjoner i naturfarger
Blir vinteren for mørk og dunkel, kan du lyse ditt julehjem opp ved hjelp av hjemmelagde lysestaker av leire.
Selvherdende leire er et sterkt materiale, som herder så hardt opp at du kan bruke dine utstukkne figurer som lysestaker. Det ser du et stjerne-godt eksempel på på bildet over.
Når du ruller leiren ut, skal den ha en tykkelse på ca. 1 cm, før du utstikker figurerne. Det er ca. høyden på utstikksformen. Husk å trykke lyset ned i leriren, før det herder hardt. Du kan lese mer om fremgangsmåten her.
De fine små stakene er opplagt å bruke som små adventsstaker eller som en del av en søt juledekorasjon.
Sopp av selvherdende leire
Selvom du kan få fingrene i mange skjønne verktøy, som får ditt kreative arbeide med selvherdende leire til at kjøre lekene lett, så behøver du faktisk ikke ha annet enn selve leiren når du skal arbeide med det.
Sopp-idéen du kan se her, lager du ved å modellere og forme den myke leiren som du kjenner fra den vanlige modelleiren. Her er den hvite leiren brukt i kombinasjon med den terrakotta-fargede for å lage de søte soppene, og jeg elsker det milde, naturlige uttryket.
Gjør dine jule-sopper ekstra detaljerte ved å lage små riller under soppe hatten med en modelleringspinne eller lignende.
Du samler den hvite stilk og den terrakotta-farvede sopptoppen med en øyestilk, som er velegnet til å binde en snor til oppheng i etter tørking. Tror du ikke de vil gjøre seg godt på et fint pyntet juletre?
Juletre av selvherdende leire i julekule
Liker du idéen om å lage juletrespynt av selvherdende leire, så kan du også finne inspirasjon i denne kreative idéen med et helt personligt uttrykk.
De kuleformede glassklokker, som har en åpning i bunnen, er gode til formålet. Her kan du nemmelig montere utvalgt pynt – f.eks flettede julestjerner eller dine modellerede oppheng av selvherdende leire.
Du kan forme klassiske motiver som et juletre, et snøfnugg, et julehjerte eller andre julefigurer, alt etter hva du ønsker å henge på treet.
Når figuren er formet, skal du huske å montere et lite oppheng av ståltråd i toppen av din figur, før den tørker. Etter tørking lager du selve opphenget ved hjelp av en snor, treperler og en liten stjerne av metal, og fest din figur inne i den åpne julekulen. Se hele den illustrerte veiledning til det her.
Nisse av selvherdende leire
Ser du etter et morsomt og kreativt prosjekt for de yngre barna, som vil modellere med selvherdende leire, så les med her.
De kegleformede nissene er simple å lage, og det er ikke så mange steps i prosessen. Leiren blir derfor hurtig til ferdige figurer (hvis du ser bort fra at det skal tørke før du kan male det).
Når keglen er helt tør, kan du og barna male nisseluer på toppen med en god hobbymaling (f.eks den røde Plus Color hobbymaling) og gi nissene forskjellige personligheter ved å tegne ansikter med tusj.
Se mer her, hvor du finner en samlet liste over materialer.
Håndavtrykk i selvherdende leire dekorert som julenissen
Den siste juleidéen med selvherdende leire du skal se i dette blogginnlegget, gir anledning til å samle hele familien omkring krea-bordet.
Så kan dere i fellesskap lage hver deres hyggelige og unike julenisse, som du finner step-by-step veiledning til her.
Julenissen blir unik, fordi selve figuren er laget av et håndavtrykk som vendes på hode. På den måten blir fingrene til det lange skjeg, mens tommelfingeren er spissen av nisseluen.
Formen får du ved å rulle selvherdende leiren ut med en kjevle, for deretter å presse hånden ned i den våte leiren. Skjær forsiktig avtrykket fri med en modelleringspinne, og husk å lage et hull til en snor øverst, hvis du ønsker å bruke figuren som oppheng.
Når figuren er tørket, kan du male den med hobbymaling og lime morsomme rulleøyne fast.
Sett gang i din julepynt av selvherdende leire
Det er morsonr og inspirerende for både barn og voksne å ha selvherdende leire mellom fingrene. Materialet kan bli til tusenvis av forskjellige ting, når fantasien får lov til å utfolde seg i alll verdens former.
Du kan f.eks lage julepynt på mange kreative måter, og det er nettopp det, du har lest om i dette blogginnlegget, hvor du har:
- sett en video, som introduserer deg til materialets mange muligheter
- fått innblikk i det gode verktøy, så du kan komme godt i mål
- samlet inspirasjon til din egen hjemmelagde julepynt med selvherdende leire
Er du klar til at finne alt, du skal bruke for å lage julepynt med selvherdende leire, kan du klikke deg videre til vår hjemmeside her.
2 Kommentarer
Selvherdende leire, tåler den å bli våt etter herding? Altså hvis man lager blomsterpotte av leiren?
Hei Lisbeth.
Hvis din selvherdende leire skal brukes til noe som blir vått, anbefaler vi å lakkere den med værbestandig lakk, som denne:
https://www.cchobby.no/akryllakk-100-ml-1-fl
God fornøyelse 🙂
Mvh. Bianca