Drømmer du om å gjøre din kreativitet mer bæredyktig? Er du lei av ‘bruk og kast’-kulturen? Ville du ønske, at du selv kunne lage holdbare alternativer til f.eks matpapir, gavepapir og bommulspads?
Så skal du læse videre her.
For du kan godt selv lage masse alternativer, som kan gjøre din hverdag en smule mer bæredyktig. På den måten får du både kreativ fordypelse og miljøbevisst ansvarlighet på én gang.
Det hjelper jeg deg med i dette blogginnlegget.
Du kan glede deg til å lese om:
- idéer til din dagligdag, du kan lage med Oeko-Tex® sertifisert patchworkstoff
- heklede idéer til ekte wellness-følelse (inkl. link til hekle-guide, så du kan lære å hekle)
- utvalgte idéer til ditt hjem med bio-glimmer og raffia papirgarn
La oss begynne.
1: Lag gjenanvendelig matpapir av patchworkstoff og bivoks
Med denne idéen kan du gjøre din hverdag i kjøkkenet litt mer bæredyktig. Her skal du nemlig lage ditt eget gjenanvendelige matpapir – som du kan bruke igjen og igjen – ved hjelp av Oeko-Tex® sertifisert patchworkstoff og bivoks.
Den smarte bivoksen, du finner her, er sertifisert etter den danske «Grøn Voks»-pulje, og den inneholder ingen pesticider eller tilsetningsstoffer. Du smelter bivoksen inn i stoffet med et strykejern, og husk å legge et stykke bakepapir mellom bivoksen og strykejernet.
Du kan enkelt rengjøre ditt hjemmelagde matpapir med en fuktig klut og litt mild såpe. Oppbevar det et rent og tørt sted, hvor det kan ligge enten fladt, brettet eller rullet sammen.
Vær oppmærksom på, at ditt hjemmelagde matpapir ikke bør brukes til kjøtt eller fisk.
Se fremgangsmåten her: «Gjenanvendelig matpapir laget av patchworkstoff og bivoks».
Hva betyr det, at patchworkstoffet er Oeko-Tex® sertifisert?
Patchworkstoffet er laget av 100% bomull og er sertifisert etter Oeko-Tex® Standard 100. Det er verdens førende sunnhetsmerkning for tekstiler, og det betyr bl.a., at du trygt kan bruke stoffet i forbindelse med fødevarekontakt.
Du kan finne hele vårt utvalg av patchworkstoff i flotte farger og mønstre ved å klikke her.
2: Sy selv stoffservietter av patchworkstoff med servietring
Gjenanvennelige servietter av tekstiler er for deg, som gledes over et veldekket bord i miljøvenlig stil. Og med det flotte patchworkstof kan du sy stoffservietter til enhver anledning.
Stoffet tåler vask ved 40°C, så de brukte serviettene kan snart bli klar til bruk igjen.
Se her, hvordan du gør: «Stoffservietter av patchworkstoff med servietring og tørrede blomster».
Vil du også lage en servietring til din kreasjon, kan du velge en naturlig variant i form av en trering og et manilamerke av lyst tre. Pynt den med en smule natursnor, litt bast og utvalgte tørrede blomster, som du kan finne her.
3: Gjør gaveinnpakningen mer bæredyktig med patchworkstoff
Du kan også bruke det fine patchworkstoffet som gaveinnpakning i stedet for vanlig gavepapir.
Hvor det tradisjonelle gavepapir som regel bare ender i søplebøtta så snart gaven er åpent, kan denne bløte innpakkningen tas vare på og gjenbrukes.
Utover å bruke stoffet som gavepapir igjen, kan du f.eks gjenbruke det til dine sy-prosjekter, og på den måten give det nytt liv. Du kan også bruke et kjøkkenhåndkle som innpakning (du kan til og med dekorere det, så det blir ekstra flott – se bare her), og så kan det hjemmelagde gavepapir faktisk brukes som kjøkkenhåndkle igjen etter en vask. Det er da smart, hva?
For å lage denne gaveinnpakkningen skal du bare lære teknikken til, hvor du skal brette og hvordan du gjemmer endene vekk, så du får den pene avsluttningen på innpakningen. Lukk den med en sløyfe av natursnor, og så er gaven klar.
Se idéen med bretteveiledning her: «Miljøvennlig gaveinnpakning med patchworkstoff».
4: Ta heklede bommulspads med vaskepose til deg
Inviter også den bæredyktige tankegangen til å flytte inn i ditt badeværelse.
Med et garn i 100% bomull, som er Oeko-Tex® sertifisert, kan du hekle gjenanvendelige pads som et miljøbevisst alternativ til de klassiske bomullspads.
Se idéen og oppskriften her: «Heklede bomullspads og vaskepose».
Du får også en oppskrift til å hekle en liten vaskepose til dine hjemmelagde rondeller, så du kan passe ekstra godt på dem. Legg dem i posen etter bruk og vask det hele ved 40°C.
Disse heklede rondellene lages fra midten ved å starte med en magisk ring – lær her, hvordan du gjør. Når du hekler bomullspadsene, skal du bruke pufmasker. Dem kan du lære å hekle her:
Er du helt fortrolig med din heklenål, så kan du også kaste deg ut i selv å designe dine rondeller med andre masketyper. Du har faktisk uendeligt mange muligheter for å være kreativ med heklenålen, så prøv deg frem.
Lær å hekle
Har du til gode å lære å hekle? Så vil jeg anbefale deg å lese blogginnlegget: «Lær å hekle: en guide til deg», hvor du både får gode råd til materialer og hjelpevideoer til teknikkene.
Så kan du også lage de forskjellige hekle-idéer, du kan lese om i bloghinnlegget her.
5: Hekle en såpepose i natursnor
Med denne heklede såpepose av natursnor får du nesten en wellness-oplevelse, når du tar deg en dusj. Og hvem vil ikke gjerne bortskjemmes i dagligdagen?
Den grove linkvaliteten skrubber nemlig kroppen behagelig, så din hud etterlates bløt og fin som ny.
Finn idéen med hekleoppskrift her: «Heklet såpepose i natursnor».
Posen lages med forskellige hekleteknikker på heklenål nr. 5, men består primært av stavmasker (stm). Husk å tilføye en snor til oppheng, så du kan la posen og såpen henge til tørk mellom vaskene – så er den snart klar til bruk igjen.
6: Lag en heklet badesvamp i natursnor
Du kan fortsette den bæredyktige wellness-kreativiteten med denne hjemmelagde badesvampen.
Svampen hekles med den samme grove natursnor som såpepose-idéen over, og det blir din hud glad for. Natursnoren er nemlig så bløt og hårdfør på én gang, at du kan skrubbe igjennom uten å skade din hud.
Du finner hekleoppskriften på vår hjemmeside, hvor du enkelt og greit kan downloade den printvenlige pdf.
Se idéen og download oppskriften her: «Heklet badesvamp i natursnor».
7: Møt bio-glitter – ditt miljøvenlige alternativ
Bare fordi dine kreative prosjekter gjerne må være til den bæredyktige side, så må den jo også gjerne glittre, ikke sant? Med bio-glitter får du et miljøriktig alternativ til tradisjonelt glitter. Materialet er nemlig laget av cellulose fra eucalyptustreet, hvilket gjør det bionedbrytelig.
Og du kan bruke det på samme måte, som du alltid har brukt glitter.
Du kan finne ditt bio-glitter i 6 skjønne farger ved å klikke her.
Bruk det f.eks til å pifte din DIY home dekor opp. Ditt badeværelse kunne kanskje trenge en ny, glimrende og mere miljøvenlig løsning til oppbevaring av makeup og hårpynt?
Det kan du lage med idéen her: «Oppbevaring av bambusfibre dekorert med bio-glitter».
Idéen består ac små urtepotter fremstillet av bambusfibre, som er dekorert med det vidunderlige bio-glitter ved hjelp av en matt akryllakk, som brukes som lim.
8: Kreativ med det naturlige raffia
Er du hektet på idéen om bæredyktighet og naturlige materialer når du er kreativ, så kommer du ikke utenom raffia.
Hva er raffia, tenker du kanskje?
Raffia er et papirgarn, som er laget av 100% plantefiber, og det er derfor et miljøvenligt alternativ til tradisjonell garn og snor. Du kan både strikke, hekle, veve og lignende med det. Raffia tåler mild håndvask, du kan stryke det, og det kan tåle opp til 200°C varme. Og en bonus er, at materialet sorteres som gjenanvendelig papiravfald.
I denne idéen skal du lage hjemmestrikkede dekkeservietter av raffia. Så nå skal du finne strikkepinnene (nr. 5) frem og strikke rett og vrang, inntil rullen med raffia er brukt opp. Fest her etter små frynser av raffia i hver ende.
Se komplet veiledning til idéen her: «Dekkeservietter strikket i raffia papirgarn med frynser».
Legg også merke til den lille detaljen med stroppen av det veganske lerpapir. Det gir dine dekkeservietter et eksklusivt utseende. Og her har du rik mulighet for å personalisere merket, så alle kan se det er ditt verk.
Dine ferdige dekkeservietter tåler mild håndvask.
Lær at strikke
Du skal ikke gå glipp av denne idéen, bare fordi du ikke kan strikke enda. Det kan du jo lære – med blogginnlegget her: «Strik for begynnere: lær å strikke med videoer».
9: Lag selv en kurv med raffia papirgarn
Den siste idéen som kanskje er noe for deg som vil gjøre din kreativitet litt mer bæredyktig, er denne kurven. Med det naturlige raffia papirgarnet kan du selv lage solide kurver til oppbevaring a garn, vanter eller andre småting.
Se idéen her: «Kurv av raffia papirgarn».
Denne prosessen vil du nyte å fordype deg i.
Her skal du snurre din raffia rundt en kraftig maissnor, som gir kurven en god stabilitet. Du skal også bruke raffia til å forme og låse din beviklede maissnor sammen. Til det skal du bruke en broderinål, så du har god styr på ditt papirgarn.
Mer bæredyktig kreativitet
Det er altså mange råd å hente, når du drømmer om å gjøre din kreativitet mer bæredyktig. F.eks ved selv å lage holdbare alternativer til matpapir, gavepapir og bomullspads, som kan brukes igjen og igjen.
Og du kan selv lage masse andre alternativer, som gjør din hverdag en smule mer bæredyktig. På den måten får du både kreativ fordypelse og miljøbevisst ansvarlighet på én gang.
Det har du fått hjelp til i dette blogginnlegget, hvor du har lest om:
- idéer til din dagligdag, du kan lage med Oeko-Tex® sertifisert patchworkstoff
- heklede idéer til ekte wellness-følelse (inkl. link til hekle-guide, så du kan lære å hekle)
- utvalgte idéer til ditt hjem med bio-glitter og raffia papirgarn
Har du et annet godt og kreativt tips til en mer bæredyktig hverdag? Så del det med ods andre i kommentarfeltet under.