Å strikke er et populært håndarbeide, hvor de fleste kan være med. Du kan også.
Hobbyen strekker seg på tvers av generasjoner, og mange bruker det å strikke som avslapning og avkobling i hverdagen. Mulighetene for kreativ utfoldelse er uendelige, for når du er i gang med å strikke kan du nemlig lage et hav av forskjellige ting med lekkert garn, morsomme strikketeknikker og utfordrende strikkeoppskrifter – alt etter ditt nivå.
Har du lyst til å lære å strikke? Så la oss lære det sammen.
Jeg er nemlig like ny innenfor strikking som du sannsynligvis er, men jeg har alliert meg med et par strikkekyndige kolleger. De har hjulpet meg med gode råd, videoguides og forklaringer, som jeg i dette blogginnlegget vil gi videre til deg.
Så når du leser videre, kan du:
- komme godt i gang med å strikke med veiledning til materialer
- se videoer, som hjelper deg med utvalgte strikketeknikker
- få 3 strikkeidéer med gratis strikkeoppskrifter for begynnere
Du kan også klikke her for å se flere strikketeknikker, men de er ikke alle for nybegynnere. Det er både teknikker som patentstrikk, Fair Isle strikk og gobelinstrikk, og du kan lære å strikke med perler.
Vil du også lære å hekle? Så kan du lese blogginnlegget «Lær å hekle» her.
Kom godt i gang med å strikke
Det kan være litt vanskelig for en nybegynner å finne rundt i den store strikkejungel av garn, pinner og tilbehør.
Det eneste du egentlig har bruk for når du vil i gang med å lære å strikke er et par strikkepinne, og noe garn. Også er det ellers bare at ta én maske av gangen.
Under får du en gjennomgang av de forskjellige materialer du kan få bruk for når du skal lære å strikke.
Strikkepinner
Strikkepinner fås i flere varianter, i mange størrelser og til forskjellige formål.
Når du skal velge størrelsen på pinnene, skal du alltid se på garnets banderol – det står nemlig angitt på garnets emballasje hvilken str. pinne garnet skal brukes med. Men en strikkeoppskrift kan kreve noe annet.
Jumperpinne: Strikkepinnene med en liten kloss i den ene enden er kanskje den mest vanlige strikkepinnen. Du bruker dem når du strikker frem og tilbake som du gjør når du fortsatt lærer de forskjellige teknikkene. Det er dessuten en god idé å velge denne pinnen med den lille ‘stoppekloss’ når du er nybegynner fordi du ikke risikerer plutselig å miste maskene midt i arbeide. Bruk fingrene som stoppeklosser i toppen.
Rundpinne: De to strikkepinner som er forbundet med et plastkabel bruker du primært når du skal strikke rundt – f.eks en lue eller halskanter til en strikket genser. Men du kan også bruke rundpinner, når du strikker frem og tilbake, for heller ikke her risikerer du at maskene faller av i endene. Du skal være oppmerksom på at rundpinnene fås i flere lengder så vel som tykkelser.
Strømpepinne: Som navnet antyder, er disse korte strikkepinner særlig egnet til å lage strikkede sokker hvor du bruker 3-5 pinner om gangen. Du kan også bruke dem til andre små strikkeprosjekter, f.eks små armer, hvor du skal strikke rundt. Men her skal du passe på så du ikke mister maskene da pinnene er kortere enn de andre slags.
Se et stort utvalg av strikkepinner her, prøv deg frem og velg de som passer best til deg.
Tips til strikkepinnene dine: Det er en god idé å velge så glatte strikkepinner som mulig. Så kan garnet så lett som mulig gli på pinnene, f.eks av metall eller glatt bambus. Det kan også hjelpe å vaske strikkepinnene med litt oppvasksåpe før du går i gang.
Garn
Hvilket garn du skal velge er det litt vanskelig å svare på. Det finnes mange forskjellige kvaliteter og farger (som du kan se her), og dit valg avhenger både av hva du skal strikke, og av din personlige smak.
Garn av bomull: Denne type strikkegarn er et godt utgangspunkt for deg som er nybegynner. Bomullsgarn er mykt, slitesterkt og enkelt å arbeide med, og du kan bruke det til de fleste strikkeprosjekter. Det er f.eks meget populært – og rimelig ukomplisert for en nybegynner -å hekle og strikke grytekluter av bomullsgarn. Efterfølgende kan det vaskes ved 40°C.
Garn av ull: Du kan også starte med et ullgarn som fås i mange varianter.
- Babygarn av 100% australsk merinoull er et tynt ullgarn som er velegnet til mindre prosjekter. Det er veldig mykt så det egner sig ekstra godt til bekledning for de minste. Våres babygarn er dessuten superwash som betyr at du kan vaske det på ullprogram i vaskemaskinen.
- Melbourne ullgarn av 100% ull er et litt tykkere garn som er velegnet til lunt strikk og prosjekter som skal filtes. Det krymper nemlig i vaskemaskinen, som gir filt effekten.
- Sydney ullgarn er et kraftig 100% ullgarn, som gir et godt og varmt resultat. Det kraftige garnet er litt grovere i tråden, hvilket gir morsomme ulik effekter på det du strikker og filter med det. Vær oppmerksom på ullgarnets egne vaskeanvisning, som du finner på banderolen.
Strømpegarn: På samme måte som du kan få egne strømpepinner, kan du også få strømpegarn som er spesielt velegnet til å lage sokker. Det er nemlig ekstra slitesterkt så det kan tåle daglig bruk, og du kan vaske det ved 30°C.
Garn av polyakryl: Du kjenner kanskje best akrylgarn fra din barndom hvor du nok har laget pompomer eller annet småpynt med det. Du kan også bruke akrylgarn til strikkeprosjektene dine. Det myke garn fås i mange flotte og klare farver, og det tåler vask ved 40°C.
Når du begynner å ha taket på strikketeknikkene, kan du også prøve det myke stoffgarn som fås i en båndutgave og en spaghettivariant, eller det morsomme XL kjempegarnet, som du kan få i en manga-versjon av polyakryl og den ekstra kraftige mega-utgave av polyakryl/ull.
Øvrig tilbehør
Du får bruk for en strikkenål når du er ferdig med strikkearbeidet, og du skal feste de løse endene av garnet. Strikkenålen skal du også bruke når du strikker figurer, gensere, strømper eller annet hvor flere lapper skal syes sammen. Denne nålen har et praktisk, stort nåløye som du lett kan få garnet igjennom.
Maskemarkøren bruker du når du trenger å holde styr på de forskjellige maskene. Det kan være du skal skifte strikketeknikk ved hver 15. rekke, eller at du skal strikke med flere farger garn etter et mønster. Med en maskemarkør slipper du å hele tiden å skulle telle maskene.
Få tak i de små, fargerike maskemarkørene her.
Denne fine garnskål av tre, hjelper så garnnøstene dine ikke løper rundt på hele stuegulvet når du strikker. Den er både praktisk og flott å ha stående.
Du kan også sette ditt personlige preg på skålen ved for eksempel å dekorere den med Plus Color tusjer, som du kan lage pene detaljer med.
Lær å strikke med video
Sitter du klar med strikkepinner og garn?
Så la oss ta hull på de forskjellige grunnteknikkene du skal lære.
De enkelte teknikker kan lages på flere måter. Videoene i dette blogginnlegget viser en utvalgt fremgangsmåte, som en nybegynner (som du og jeg) fint kan lære.
Kanskje har du en gang lært å legge opp masker på en annen måte enn du ser her, og kanskje lager din mor fellingene annerledes, men det er en smaks- og vanesak.
Sånn legger du opp masker
Først og fremst skal du lære å legge opp masker. Antallet av masker du skal legge opp avhenger av hvor bredt dit strikketøy skal være.
Hvis dette er din aller første prøve vil jeg anbefale å legge opp 10-15 masker, som du kan strikke på de etterfølgende rundene. Det er min erfaring at det skal en del firkantede lapper til, når du fortsatt er i absolutt nybegynner fasen.
Tips: Sørg for å lage løkken et godt stykke inn på den løse, avklipte tråden. Det er tråden som ligger over tommelfingeren som vist i videoen.
Er denne tråden for kort risikerer du nemlig å måtte ta alle maskene opp igjen, fordi du ikke har garn nok til å legge det antall masker som din oppskrift krever. Det er surt å skulle ta opp masker, selv om det ikke riktig kan unngås i starten.
Sånn strikker du rettstrikk
Rettstrikk er en av de mest vanlige strikketeknikkene, og det er helt klart her jeg vil anbefale deg å starte.
Følg godt med i videoen. I starten bruke du kanskje litt ekstra tid på å få strikkepinnen inn i den riktige masken og få hentet tråden korrekt, men der går ikke lang tid før dette sitter som det skal.
Øvelse gjør mester! Hvis du strikker et par lapper med rettstrikk kommer det ikke til å gå lenge før du sitter med følelsen av å kunne strikke.
Og så er du klar til å gå videre til vrangstrikk.
Sånn strikker du vrangstrikk
Vrangstrikk er også en av grunnteknikkene, som du bør lære.
De er litt vanskeligere enn rettstrikk, og de første maskene i vrangstrikk kan godt tulle litt, men du må ikke gi opp.
Når du mestrer å strikke rettmasker og vrangmasker kan du kaste deg ut i mange andre strikketeknikker som egner seg til strikking for nybegynnere. Flere av dem finner du lengre nede i innlegget.
Sånn feller du av maskene
For å kunne gjøre strikketøyet ditt ferdig skal du lære å felle av maskene.
Her strikker du først to rette masker på den siste pinnen, og etter lager du en felling med den første masken. Dette skal du gjenta inntil alle maskene er felt av, og jobben er ferdig.
Til slutt skal du feste de løse endene på baksiden med strikkenålen, så ikke trådene kan løsne.
Sånn tar du inn masker
Når du har lagt opp masker, og du strikker, kan du få bruk for å snevre arbeidet inn.
Ved å ta inn masker får du færre masker på pinnen, og strikketøyet blir smalere.
I videoen over tas masker inn kun i de ytterste masker på hver annen pinne på rettsiden (forsiden). De lages altså ikke på vrangsiden, der strikker du bare vanlig med det antall masker du har.
Du kan også ta inn masker fordelt rundt på strikketøyet, f.eks hvis du strikker en halskant på en genser. Vær alltid oppmerksom på hva som står i oppskriften.
Sånn øker du masker
Motsatt av å ta inn- legge ut så strikketøyet blir bredere.
Når du legger ut strikketøyet starter du med et lite antall masker som du øker ved å tilføye masker i kantene eller fordelt rundt på strikketøyet.
I videoen over ser du hvordan du legger ut med en ekstra maske i hver ende av pinnen, og kun på hver annen pinne. De øvrige pinner strikkes vanlig.
Sånn strikker du glattstrikk
Glattstrikk er en av de morsomme teknikker, du kan kaste deg ut i når du har styr på rett- og vrangstrikk.
Du skal nemlig skiftevis strikke en pinne rett og en pinne vrang, inntil du har oppnådd den ønskede lengde.
Som navnet antyder, får du med glattstrikk en helt glatt forside, som du kan se i videoen.
Sånn lager du ribbestrikk
Ribbestrikk kjenner du kanskje best fra strikkede gensere og sokker med et elastisk kantstykke.
Det ser litt komplisert ut, men i virkeligheten består ribbestrikk også kun av rette- og vrange masker.
Her skal du skifte mellom disse to teknikker på samme pinne, så du først lager en rettmaske, så en vrangmaske. På neste pinne fortsetter du mønstret hvor du strikker en rettmaske i en rettmaske, og en vrangmaske i en vrangmaske.
Sånn strikker du perlestrikk
Når du kan strikke ribbestrikk, kan du også strikke perlestrikk.
Teknikken er i prinsippet det samme – du skal bare forskyve maskene. Det vil si at du skal strikke en rett maske i hver vrang maske, og en vrang maske i hver rett maske. Så popper de små ‘perlene’ frem i mønstret på strikketøyet ditt.
Jeg er selv ekstra glad i denne teknikken, fordi det ikke er særlig vanskelig å oppnå et resultat som ser skjønt ut.
Strikk med gratis strikkeoppskrifter for nybegynnere
legg opp 32 m op på strømpepinne nr. 4 og strikk et rundt rør m. perlestrikk; 1r , 1v som forskyves over hverandre i 18 omg. fell av.
Noen strikkeoppskrifter kan høres ut som rent vrøvl første gang du leser dem. Sitatet over er et utsnitt av denne strikkeoppskriften, jeg skulle lese det langsomt et par gange før jeg virkelig forstod fremgangsmåten.
Når du kaster deg ut i å strikke etter oppskrifter kan det være en god idé å starte helt enkelt. Under finner du tre enkle strikkeoppskrifter for nybegynnere, som jeg har utvalgt spesielt til deg som fortsatt er i gang med å lære å strikke.
Begynner idé 1: Strikket grytelapp av tubegarn
Denne idé var det første riktige strikkeprosjekt jeg selv kom i mål med – utenom alle de mange små prøve-lapper jeg har strikket underveis.
Grytelappen er et overskuelig og enkelt prosjekt fordi du kun skal mestre å legge opp masker, strikke rettstrikk og å felle av. Du lager den på jumperpinnen eller rundpinnen, med det litt tykke stoffgarn er det en fordel å ha øvet seg godt på grunnteknikkene.
Jeg vil våge å påstå at du kan gå i gang med strikkede grytelapper allerede nå.
Begynner idé 2: Strikkede påskeegg
Det er populært å strikke pynt til høytider sånn som jul og påske, og du må gjerne gjøre det året rundt hvis du har lyst.
Disse påskeegg er strikket av Melbourne ullgarn på vanlige jumperpinner. Du lager dem med en liten rettstrikket firkant, som du syr sammen omkring et egg av plast. Herefter tover/filter du kreasjonen i vaskemaskinen ved 60°C, så det endelige uttrykket blir mer tett og fast.
Begynner idé 3: Strikket babyteppe
Strikking til baby er en populær aktivitet som mange kaster seg ut i. Du kan allerede nå lage dette babyteppe som du strikker med babygarn på rundpinne. Men du skal smøre deg inn med tålmodighet.
Oppskriften, som du finner som en pdf på denne siden, er ganske rett frem, selv om den ved første øyekast kan se litt avansert ut. Bare du tar ét avsnitt av gangen så skal du nok få det til.
Tips: Til denne strikkeoppskriften skal du bruke flere garnnøster, men du tenker kanskje, hvordan skifter jeg fra ét garnnøste til det neste? Du skal sørge for å stoppe å strikke med det første garnnøste når der er ca. 7-10 cm igjen av garnet. Her begynner du å strikke med det neste garnnøste, og så skal du feste de løse endene på baksiden.
Derfor blir du hektet på strikking
Strikking er et populært håndarbeide som strekker seg på tvers av generasjoner. Nå kan du også utfolde din kreativitet med lekkert garn, morsomme strikketeknikker og utfordrende strikkeoppskrifter.
Husk at øvelse og vedlikehold er veien frem når du vil lære å strikke. Kommer du i tvil om hvordan du gjør en av teknikkene er du velkommen til å vende tilbake til dette blogginnlegget.
Her kan du nemlig alltid:
- komme godt i gang med å strikke med veiledning til materialer
- se videoer som hjelper deg med utvalgte strikketeknikker
- få 3 strikkeidéer med gratis strikkeoppskrifter for begynnere
Er du klar for enda flere strikketeknikker, klikk her. Her finner du både strikketeknikker på nybegynner nivå og teknikker som patentstrikk, Fair Isle strikk og gobenlinstrikk, og du kan lære å strikke med perler.
Lykke til med strikkegleden.
2 Kommentarer
Det var fine ting av og strikke de tingene
Hei Lola.
Ja, ikke sant? Så er det bare å finne strikkepinnene frem 🙂
Med vennlig hilsen Bianca