Blir du også overbegeistret av å se alle figurer og kluter, som folk i løpet av kort tid, hekler ut fra et garnnøste, som om det bare var et enkelt trylletriks, og tenker du:
Bare det var meg som kunne gjøre det der!
I såfall er det hjelp å hente her
Jeg har selv ofte hatt lyst til å kunne håndverket, men jeg skal være ærlig. Jeg har aldri før hatt tålmodigheten til å sette meg ned og lære det. Men nå skal det skje, og du er invitert til å være med.
I dette blogginnlegget kan du lære grunnteknikkene og få basisviten om å hekle. Når du leser videre får du nemlig:
- En materialguide: Hva skal du bruke for å hekle?
- Hjelpe-videoer: Kom godt i gang
- 3 inspirasjonsidéer du kan starte med
Og så får du selvfølgelig løpende gode råd som gjør det enklere for deg å lære å hekle
Hvem vet – kanskje klarer du å lage din egen heklede julepynt til jul?
Jeg kan allerede nå avsløre det beste rådet som jeg har benyttet meg av mens jeg skulle lære å hekle: Du må ikke gi opp, for øvelse gjør mester. Det er en klisjè, men det er helt sant.
Hva skal du bruke for å hekle?
Du skal faktisk kun bruke en heklenål og et enkelt garnnøste, så er du klar til å kaste deg ut i første maske.
Men når du først kommer i gang, så kan det være litt lurt å prøve med en enda større eller mindre heklenål eller med et nytt type garn.
Ha utstyret i orden, og få et overblikk over de forskjellige materialene til dine hekleprosjekt her.
Les videre og bli klokere på det du skal kunne for å hekle.
Heklenål og garn
Heklenåler kan du få i mange størrelser – her fra nr. 2,0 til nr. 12. Du kan få heklenåler helt opp til nr. 35. Den bruker du med et kjempegarn, som du kan lese mer om her.
De heklenålene her er av aluminium, og det behagelige grepet er laget av plast med soft touch. Jeg ble overrasket over hvor godt grep man får rundt en slik heklenål. Takket være den ergonomiske utformningen kan du hekle hele kvelden.
Tips: Vask aluminiumsheklenålen din med litt sulfo før du starter. Så glir garnet mye lettere på nålen, og det er lettere for deg å hekle.
Når du står med et garnnøste i hånden, kan du lese på plastikken hvilken heklenål som er anbefalt at du bruker med nettopp det garn. For eksempel anbefales det at du bruker heklenål nr. 3-3,5 med denne type bomullsgarn. Men vær alltid oppmerksom på at den oppskriften du følger, kan kreve noe annet.
Og du kan få garn i et hav av forskjellige materialer, tykkelser og farger. For eksempel et godt garn av ren bomull, som er velegnet å bruke til å lage små figurer og kluter, eller et babygarn av 100 % australsk merinoull, som du kan bruke når du hekler for eksempel tepper.
Vi vil foreslå å starte med det tynne bomullsgarnet når du skal lære å hekle, fordi den er rimelig enkel å jobbe med.
Maskemarkør og strikkenål
De små maskemarkører er et praktisk verktøy å bruke når du hekler etter en oppskrift. De hjelper deg med å bevare overblikket over det du har lagd, så du ikke behøver å telle masker hele tiden. Du setter en markør i en maske, som markerer starten av den omgangen du hekler. Så kan du enkelt følge med hvor langt du er.
Du kan se de fargerike maskemarkørene her.
Strikkenålen bruker du når du skal feste endene på det du har lagd eller sy dine heklede deler sammen. Den spesielle nålen har et stort nåløye, så du enkelt kan få garnet igjennom.
Kom godt i gang
Med videoene nedenfor blir du hjulpet godt på vei så du kan lære de mest brukte hekleteknikkene. Først skal du lære basisteknikkene:
- Luftmaske (lm)
- Fastmaske (fm)
- Stavmaske (stm)
Luftmasker (lm)
https://youtu.be/qKYGKDyFCjc
Når du skal sette igang med hekleriet ditt, så starter du her
Lag en løkke som heklenålen settes inn i. Hold tråden fast på den venstre hånd rundt pekefingeren. Det er denne tråden du skal hekle på.
Grunnteknikken til luftmasker er slik at heklenålen føres rundt om tråden som du holder på pekefingeren. Med heklenålens lille krok, drar du tråden med igjennom løkken som sitter på heklenålen.
Prøv deg frem med hvor løst og stramt du hekler. Det er enklest å hekle fastmaskene inn i luftmaskene når du ikke hekler alt for stramt.
Tips: Bruk den enden av garnet som er inne i garnnøstet i stedet for den som er utenpå. Når du gjør det så ligger garnnøstet nemlig stille når du hekler – ellers kan det godt hoppe og danse etterhvert som du bruker garnet. Finn enden av tråden ved å putte en pekefinger inn i midten av garnnøstet fra hver side og kjør den rundt i en lett sirkelbevegelse. Plutselig kan du merke enden som du kan dra ut
Fastmasker (fm)
Når du har kontroll på luftmaskene, skal du lære å hekle fastmasker. De hekles inn i luftmaskene fra side til side, som du ser i videoen ovenfor.
Tips: Hvis noe går galt- garnet faller kanskje av nålen eller du glemmer hvor langt du er kommet med masken (tro meg, det kan lett skje) – så kan du alltid dra lett i tråden du har rundt pekefingeren og starte fra begynnelsen igjen med masken.
Stavmasker (stgm)
Du hekler stavmasker ved å kjøre snoren rundt heklenålen før du fullfører masken, som du ser i videoen. På den måten har du tre løkker på heklenålen som du skal hekle med.
Stavmasker gir et litt mer løst mønster enn fastmasker, og du hekler dem når du ønsker et annerledes uttrykk.
Når du har kontroll på luftmasker, fastmasker og stavmasker, er du klar til å gå videre med noen litt mer kompliserte teknikker.
Magisk ring (mr)
Når du hekler fra oppskrifter vil du noen ganger lese at du skal starte med en magisk ring. Det høres ut som noe fra et eventyr, men det er faktisk ikke mer komplisert enn det du ser i videoen ovenfor.
Når ringen er lagd, kan du hekle maskene inn i ringens masker.
Du kan også samle luftmaskene dine til en simpel ring med en kjedemaske (km). Kjedemasken hekler du mellom to luftmasker i endene av en rekke. Den teknikken er for eksempel brukt i den første inspirationsidéen, som du finner lenger ned i innlegget
Krepsemaske
Krepsemasker kan du tenke på som omvendte fastmasker. Denne masken gir en ordentlig fin kant på hekletøyet, så du skal bruke denne teknikken når du vil ha pene avslutninger på det du lager.
Tips: Hvis du har behov for det, kan du sette videoens hastighet ned. Klikk på tannhjulet i bunnen av videoen og trykk på «hastighet». Her kan du endre avspillingshastigheten fra «normal» til for eksempel 0,5, og så kan du se teknikken i halvt tempo. Det hjalp med i starten, da jeg skulle lære teknikkene.
Boblemaske
Når du blir en mester på å hekle kan du begynne å lage flotte mønster med andre teknikker. Se bare den her nydelige effekten du kan skape med disse boblemaskene (kan også kalles popcornmasker).
De er en slags videreutvikling av stangmasker, hvor du samler 5 løkker opp som tilsammen blir til en søt liten boble. Du hekler alltid boblemaskene fra baksiden.
Tunisisk hekling
Tunisisk hekling er en gammel hekleteknikk som kan karakteriseres som en blanding mellom å hekle og å strikke. Du hekler et utrolig fint mønster med den teknikken du ser i videoen ovenfor.
Teknikken er en hekletradisjon som også kalles «hakning».
Tips: Når du hekler med denne teknikken så kan det være en god idé å gå en størrelse opp i heklenål, i forhold til det som står på garnnøstet. Dermed blir det heklede verket mer elastisk, for ellers kan mønstret bli ganske stramt. Vær igjen oppmerksom på at den oppskriften du følger, kan kreve noe annet.
3 inspirasjonsidéer
Med teknikkene på plass kan du begynne å hekle små ting etter en oppskrift. Nedenfor har jeg funnet 3 av mine favorittidéer, som du kan starte med. Du kan selv finne mange flere gratis inspirasjonsidéer her.
Heklet blomst
Denne blomsten er et perfekt nybegynnerprosjekt for deg som akkurat har startet med å hekle. Blomsten hekles med luft-, fast- og stangmasker, og så skal du samle maskene med kjedemasker (som jeg fortalte om lenger opp i innlegget).
Finn en god step-by-step guide her, hvor trinnene er illustrert med bilder.
Lite heklet hjerte
En av årsakene til at jeg lenge har villet lære å hekle, er at der finnes så mye flott hjemmeheklet julepynt. En av mine favoritter er dette lille hjerte, som hekles med luftmasker, fastmasker og stangmasker.
Se hekleoppskriften til det her.
Heklet babyteppe med diagonale bobler
Idéen her kan kanskje ikke helt defineres som et «nybegynnerprosjekt»
Men hvis du har lyst til å prøve, så kan du sette boblemaskene som du har lært lenger opp i innlegget, i spill. Teppet skal hekles ved hjelp av luftmasker, fastmasker og boblemasker (kaldt popcornmasker i oppskriften). Les hekleoppskriften her.
Klar, ferdig, hekl
Nå er det visst tid til å sette heklenålen i sving og å forvandle garnet til nettopp det du har lyst til
Nå har du ihvertfall fått innblikk i grunnteknikkene og fått en basal viten om det å hekle med:
- En materialguide
- Hjelpe-videoer
- 3 inspirasjonsidéer
Finn også mye mer inspirasjon og gratis hekleoppskrifter her, og gå på oppdagelsesferd i alt du skal bruke for å hekle her.
Så burde det være enkelt å komme igang Jeg håper at du føler deg klokere på håndverket, og at du har lyst til å kaste deg ut i mange flere hekleprosjekt i fremtiden.
Og husk: Du må ikke gi opp, for øvelse gjør virkelig mester.
4 Kommentarer
Tusen takk for gode hekle oppskrifter? nå skal jeg prøve meg på hekling, ( er nybegynner) har fått til den magiske ring, men jeg lurer på om det skal være mange masker i ringen? I oppskriften står det hekle 3 lm deretter 13 staver, det er de 3 lm jeg ikke skjønner? med vennlig hilsen Britt
Hei Britt.
Takk for spørsmålet ditt – fint du har kastet deg over hekling.
For å hjelpe deg på en best mulig måte, vil jeg bare høre fra deg, hvilken oppskrift følger du? Ellers er det litt vanskelig å forholde seg til ?
Vennlig hilsen Bianca
Hvordan hekler man en trest.
Hei Liv.
Jeg vet ikke helt, hva du mener med en «trest», men om du mener en test, er det en liten rute med den teknikken du ønsker å prøve deg på. F.eks fem masker du hekler frem og tilbake med den teknikken du vil øve deg på 🙂
Med vennlig hilsen Bianca