Leter du etter en spennende, kreativ og fargerik form for tekstildekorasjon, du kan lage hjemme? Så har jeg bare ét ord til dig: BATIK.
Tekstildekorasjon – spesielt batik (også kaldt tie dye) – er en populær aktivitet blandt barn og voksne. Det gir nemlig deg og hele familien mulighet for å gi gammelt tøy nytt liv og personliggøre muleposer, putetrekk og masse annet stoff på en enkel måte.
Utover å gi enormt flotte resultater, så er det også andre fordeler for deg, som kaster deg ut i batik.
Du får for det første god mulighet for å fordype deg i de forskjellige brette og snurre metoder, som hver især gir et særpreget uttryk. Her skal du prøve deg frem og oppleve, hvilken type brettte teknikk som gir hvilke mønstre. For det andre kan du komme godt ned i gear, når fargene velges og sammensettes til ditt utvalgte stoff. Sist men ikke minst kan du glede deg til å dyppe tekstilene i fargebadet og se magien skje!
Vil du hoppe med på trenden, så kan du i dette blogginnlegget:
- lære grunteknikken og få gode tips til ditt kreative arbeide
- samle inspirasjon i våre batik-videoer
- se frem til en overraskelse nederst i innlegget
Pssst… Jeg kan ikke vente, så jeg vil allerede nå løfte sløret for at du blir begeistret for overraskelsen. Nederst i innlegget presenterer jeg deg nemlig for et vidundermiddel, som du MÅ vite om hvis du er glad i tekstildekorasjon. Så sørg for at du ikke går glip av det!
Men først til det, du egentligt er her for – la oss dykke ned i den skjønne batik tradisjonen. Og la oss starte med en lille stemningsvideo, hvor du kan smugkikke på teknikkene.
Når du går i gang, får du bruk for:
- batikfarge – se 10 forskjellige farger her
- fikseringsmiddel
- fint kjøkkensalt
Også skal du naturligvis bruke det stoff, du vil farge. Det er lettest å oppnå gode resultater når du bruker hvite tekstiler, så fargen lettest kommer frem i stoffet. Og bruk helst 100% bomull.
Men du kan også velge stoff som allerede har en farge. Alt etter hvilken farge stoff du bruker endrer resultatet seg. Idéene du kan se i dette blogginnlegget er laget på hvite tekstiler, og derfor ser man mønsteret som hvite. Batikker du f.eks på en gul t-skjorte, vil mønsteret bli gult.
Vær også oppmerksom på at de flytende batikfargene får nye kulører, når de ikke brukes på hvit tekstil.
Start med å lage batik med strikker på dine gamle t-skjorter
Batik med strikker er nok den mest kjente batikteknikken, og hvis du har laget batik som barn har du nok prøvd denne teknikken før. Det er ihvertfal den jeg husker fra min barndom.
Fargen kan ikke trenge inn der strikkene er plasert, og på den måten skaper du de unike mønstre.
Det betyr at du kan lage dit helt eget design, uanset om du batik-farger t-skjorter og muleposer, eller kanskje kaster deg ut i å gi sengetøyet et personlig preg.
Du får bruk for en balje med vann, fint kjøkkensalt, fikseringsmiddel og selvfølgelig de utvalgte batikfargene, du vil farge med.
Se mål, blandingsforhold og grundig trin-veiledning her: «Batik med strikker».
Tips 1:
Det første gode råd du skal ha med på din batik-vei er kort og godt: husk å dekke bordet med plastik, pap eller lignende, så du ikke får farge på ditt arbeidsbord – og husk å bruke hansker til arbeidet! Fargen går nemlig ikke så lett av igjen…
Forskjellige bretteteknikker med strikker:
Disse bretteteknikkene kan du også bruke når du arbeider med snor, klemmer og lignende. For å finne din yndlingsteknik må du leke deg frem til forskjellige resultater.
Lær å lage batik med bretteeteknik og metalklemmer
Det er flere forskjellige spennende teknikker innenfor batik, som du bør prøve. F.eks denne bretteteknikken, hvor du bretter et stykke stoff til en liten firkant og holder det sammen med store klemmer.
Teknikken kan også kaldes shibori teknikken, og her er det kun omrissen av det du bretter, som blir utsatt for farge.
Du skal derfor huske å plasere et stykke pap på samme størrelse med det brettede stoffet på de yderste lagene av stoffet. På den måten sikrer du at fargen ikke trenger inn dér.
Se hvordan du lykkes med teknikken her: «Batik med metalklemmer og shibori teknik».
Prøv f.eks denne bretteteknikken på putetrekk, som kan pryde din sofa og gjøre den ekstra innbydende. Velg de fargene som passer i din stue og gå i gang.
Eksperimenter med uttrykket ved å prøve deg frem med forskjellige bretter, både lodrette, vannrette, diagonale, store, små – og gled deg til å se hva det kommer ut av det.
Tips 2:
Uanset om du vil innfarge nytt eller gammelt stoff, så er det en riktig god idé å vaske hele baduljen i vaskemaskinen før du går i gang. Det gjør at stoffet blir appreturfritt – og dermed mer mottakelig for farge.
Lag batik med snor på håndklær
Du kan også batikke med en fast ikke-elastisk snor, som du vikler rundt dine bettede tekstiler og binder fast. Bruk f.eks en tykk knytesnor som denne.
bretter og snurrer kan lages som trekkspillbretter, bullseye-teknikken, snurret bullseye, og hva du ellers finner på – avhengig av hvilke mønstre du ønsker. Sørg for å binde snoren rimelig stramt rundt stoffet, for fargen kan godt trenge inn hvis snoren er for løs.
Klik her for å se hvordan du gjør: «Batik med snor».
Du kan hurtig designe dine egne håndklær ved hjelp av denne teknikken, og det er en ganske enkel måte å gi kjøkkenet et frisk pust av noe nytt.
Tips 3:
Når tekstilene er tatt opp av fargebadet, skal du være grundig med å skylle det fri for farge. Skyld i flere omganger med kaldt vann, inntil vannet er klart i fargen. Kast det fargede og ferdig skylte stoff i vaskemaskinen ved 40°C med litt såpe, og la det tørke før bruk.
Prøv dip dye teknikken til batik
Arbejder du med «dip dye» batik, skal du glemme alt om brette, snurre og strikker. Her skal du nemlig leke med de forskjellige fargenyanser som oppstår når du dypper tekstilene i fargebadet.
Med teknikken farger du dine tekstiler med flere farger og skaper et lett, moderne uttrykk. Fargespillet er en fryd for øyet, og gir deg mulighet for å uttrykke din unike stil – f.eks når du farger muleposer, som du kan vise frem på handleturen.
Gå til idéen med veiledning her: «Dip dye batik».
Fargenes intensitet avhenger av noen forskjellige faktorer, som du kan lære om her.
Tips 4:
Det er noen tommelfingerregler som er gode å ha kjennskap til når du har gang i batik fargebad. Du kan nemlig ganske lett bestemme, hvor mye eller hvor lite fargen skal farge stoffet:
- Temperaturen i vannbadet skal være mellem 30-60°C. En god huskeregel er at jo varmere vann – jo mørkere og intens farge. Omvendt; kaldere vann, jo lysere farge.
- La tekstilene ligge i fargebadet i mellom 5-20 minutter. Også her kan du påvirke resultatet, for jo lengere tid emnet er i fargebadet, jo mørkere blir fargen. Og kortere tid, jo lysere farge.
Du kan få innblik i dip dye prosessen her:
Bonus: Det uundværlige tekstil medium
Er du klar til å bli begeistret?
Det håper jeg for nå er det tid til din overraskelse. La meg presentere det nye vidundermiddel innenfor tekstildekorasjon: Tekstil medium!
Med tekstil medium, som du kan finne her, kan du forvandle enhver maling til tekstilmaling – alt fra hobbymaling og Metal Art maling til flytende akvarel. Er det ikke kult?
Blandingsforholdet avhenger av hvordan du ønsker det ferdige uttrykk, og hvilken maling du bruker. Med en dekkende hobbymaling skal du blande det 1:1. Ønsker du mindre intensitet i fargerne eller bruker du flytende akvarelmaling kan du tilsette vann som vist i videoen over.
Du kan få fat i tekstilmediet ved å klikke her.
Mal en bøttehat med tekstil medium og hobbymaling
Det er nu mulig å bare gripe til den hobbymaling du allikevel har hjemme, når du og barna vil male på tekstiler.
For med tekstil medium i skapet har du plutseligt helt nye muligheter for å være kreativ med tekstildekorasjon.
Blandingsforholdet er 1:1, når du bruker hobbymaling, og du skal sørge for å røre det godt sammen. Tekstil medium gjør at fargen – uanset om du maler med flytende akvarelmaling eller din yndlings akrylmaling – holder til vask ved 40°C, når du har strykefiksert din dekorasjon.
Se her hvordan du bruker tekstilmediet: «Bøttehat med malte jordbær».
Det beste til din batik og tekstildekorasjon
Batik er en spennende, kreativ og fargerik form for tekstildekorasjon du kan lage hjemme.
Det har muligvis aldri vært lettere og mer interessant å sette et unikt preg på din garderobe og ditt hjem. Du kan finne mer om å personliggjøre tekstil ved hjelp av tekstildekorasjon og batik ved å klikke her.
Utover å gi enormt flotte resultater så er det også andre fordeler for deg som kaster deg ut i batik. Du kan fordype deg i prosessen og komme helt ned i gear med bretting, snurrig og fargevalg – for så å se magien skje i fargebadet.
Du er nå klar til å hoppe med på trenden, for i dette blogginnlegget har du:
- lært grundteknikken og fått gode tips til ditt kreative arbeide
- samlet inspirasjon i våre batik-videoer
- til slut fått en skjønn overraskelse: tekstil medium
Føler du deg godt forberedt til å utforske de skjønne dekorasjonsmuligheter, du har med batik og dekorasjon av tekstiler? Så ta et velfortjent pusterum og dykk ned i batikkens forunderlige og kulørte verden.