Du kjenner det sikkert. Det myke garnet ligger foran deg, og det kribler i fingrene etter å komme i gang. Men du har ikke lyst til å lage det samme, som du pleier.
Har du mistet alle idéene til hva du kan lage med garn, eller søker du bare litt ny inspirasjon til din kreative garn hobby, så kan dette bloginnlegget hjelpe deg.
Med garn kan du både hekle og strikke, men du kan også brodere, flette og veve. Samt masse annet. Len deg tilbake og les videre, så vil jeg forsøke å inspirere deg til nye kreative prosjekter med garn.
Du kan lese om:
- nye strikke- og hekleprosjekter
- lær å bruke en punch needle
- lag forskjellige veggtepper med garn
Kan du ikke vente med å komme i gang, kan du finne en oversikt over alle våre idéer til kreativitet med garn her.
1. Heklet sminkepung med ombre effekt
Aller først kan du la deg inspirere til nye hekleprosjekter. Du kan f.eks hekle en skjønn pung, som du kan bruke til sminke eller annet som skal oppbevares godt.
Pungen er heklet med fargegradering, så garnets flotte farger møtes i et fargespill som gir øynene en ny opplevelse. Og denne ‘dip dye’-effekten er faktisk slett ikke så komplisert å lage som den ser ut til.
Du hekler pungen med to garnnøster ad gangen, hvilket gjør det lett for deg å skifte til en ny farge. Finn en gratis hekleoppskrift her, hvor du også kan se hvordan du syr det heklede arbeide omkring en ferdiglaget pung. Så enkelt som det kan bli!
Lær å hekle
Kan du ikke hekle, men vil du lære det? Så er du heldig, det er hjelp å hente i blogginnlegget «Lær å hekle: en begynnerguide til deg». Her kan du ved hjelp av videoer lære de viktigste teknikkene.
2. Hjemmelagde oppvaskkluter
Hjemmelagde oppvaskkluter er en miljøvennlig klassiker, som mange kaster seg ut i. For det er flere fordeler ved å lage sine egne lkluter, uansett om du hekler eller strikker dem.
Du kan for det første selv bestemme garnkvaliteten og farger, så kluten kommer til å passe inn i ditt kjøkken. Også kommer gleden ved å ha laget dem selv.
Ved å lage dine egne oppvaskkluter unngår du dessuten unødvendige kjemikalier, plast og annet, som vi helst ikke vil ha i hjemmet. Så dette prosjekt er win-win.
Tips til dine hjemmelagde oppvaskkluter:
For at klutene skal kunne holde deres flotte farger etter daglig bruk og vask, kan du legge dem i blød i kaldt vand med en smule eddik i ca. 24 timer. Når du gjør dette forbedres klutens sugeevne også. Husk å vaske dem i maskinen før bruk.
a) Heklede oppvaskkluter av Oeko-Tex bomullsgarn
Du kan f.eks lage dine egne heklede oppvaskkluter, og med de forskjellige mønstre, som du ser under, kan du være med, uansett om du er nybegynder eller en øvet hekler.
oppvaskklutene er alle heklet i et godt bomullsgarn, som er Oeko-Tex merket, og de kan vaskes ved 40°C.
Finn gratis oppskrifter på de forskjellige mønstrene under:
- a) Heklet oppvasksklut med musling mønster
- b) Heklet oppvaskklut med grums mønster
- c) Heklet oppvaskklut med rib
- d) Heklet oppvasksklut med fastmasker
- e) Heklet oppvaskklut med boblemasker
Vil du se de forskjellige mønstrene helt tett på, kan du trykke på bildene under.
b) Enkle strikkede oppvaskkluter
Er du mer glad i å strikke enn å hekle, så får du her tre gratis oppskrifter til oppvaskkluter, du selv kan strikke.
Disse strikkede oppvaskklutene er alle laget med Oeko-Tex bomullsgarn, som fås i 30 forskjellige farger. Oeko-Tex merket er din garanti for at garnet er fritt for helseskadelige kjemikalier.
Finn gratis strikkeoppskrift på de tre strikkede oppvaskklutene her.
Oppvaskklutene er laget i forskjellige mønstre, du kan se her:
Lær å strikke
Vil du lære å strikke, så se på dette blogginnlegget: «Strik for begyndere: lær å strikke med videoer». Her kan du både lære å legge opp maske, de basale strikketeknikkene og et par mønstre du kan øve deg på. Alt er illustrert med videoer, så du kommer godt i gang.
3. Strikkede grytelapper med stropper av lærpapir
Det er ikke kun oppvaskkluter du kan lage til kjøkkenet. Hjemmelagde grytelapper er også populært når vi snakker om kreativitet med garn.
Disse strikkede grytelappene er laget i perlestrikk med dobbelt tråd så de blir kraftige til å kunne motstå varmen. Og som en lekker detalje har grytelappene en stropp av lærpapir, som tåler vask ved 40°C, og det samme gjør garnet.
Finn både gratis strikkeoppskrift og materialliste her.
4. Lær å brodere med punch needle
Som jeg skrev i innledningen så behøver du ikke kunne hverken strikke eller hekle for å være kreativ med garn.
Du kan f.ek også brodere, og med ‘punch needle’ går det som en lek.
Når du stikker nålen ned i stoffet som er spendt ut over en broderingsramme, lager verktøyet en løkke. Du kan innstille lengden av nålen på din punch needle, og jo lengere nålen er, jo større blir løkkene. Vil du variere uttrykket kan du gjøre det med forskjellige størrelser løkker, og ved å brodere fra både for- og baksiden.
Før teknikken sitter i hånden, kan det godt gi litt begynder problemer. Med litt øvelse, tålmodighet og disse tipsene kan du lett lære det:
- Når du arbeider med punch needle skal du holde den lett vinklet i forhold til rammen, så du ikke stikker rett ned i stoffet.
- Du skal stikke nålen nesten helt ned i stoffet, når du lager de enkelte løkkene.
- Pass på med å løfte nålen for høyt over stoffet når du skal lage neste løkke, så du ikke kommer til å trekke den løkken du nettopp har laget opp. Det kan være en god hjelp å holde en finger over de løkkene, du har lavet.
- Sørg for å ha rikelig med lengde på garnet som går ned i nålen fra garnnøstet, så det hele tiden er en løs tråd å arbeide med.
Finn alle materialene her, hvor du også kan finne en illustreret step-by-step guide.
5. Flettet veggteppe med macrameknuter
Vil du lage et utradisjonelt veggteppe, kan du kaste deg ut i å flette et teppe med macrameknuter.
Macrame er en gammel tradisjonell garnhobby, som igjenn har funnet veien til manges kreative utfoldelser.
Ved å lage ditt macrame-veggteppe med det lekkre tubegarnet, som er et stoffgarn av 100% bomull med fyll av nylon, kan du gi det gamle håndværket et nytt, anderledes uttrykk. Det tykke garnet tilfører også en skjønn varme til ethvert rom.
Men hva er det der macrame-for-noe?
Sånn gjør du:
Bind knuter på alle endene og klip garnet til. Lag en snor til oppheng med garnet, og veggteppet er ferdig.
Finn alle de materialene du skal bruke her.
6. Vevet veggteppe av forskjellige garner
Den siste idéen du skal se i denne omgang, er dette fantastiske veggteppe som er vevet på en multiramme.
Veven tråder du med en trendsnor i form av mercerisert bomullsgarn som du binder omkring rammen i et gjevnt antal tråder. Fastgjør en rundstokk på tvers av snorene skiftevis over og under snoren, og hold den fast med klemmer på det som blir bunden av teppet. Vev enda en rundstokk på tvers av snorene litt lengere oppe – denne tar du med opp mens du vever.
Nå kan du begynne å veve med garn i mellom trendsnoren, hvor du skiftevis fører garnet over og under snoren. For å ha den beste mulige styring med garnet kan du bruke en strikkenål.
Og det fantastiske ved dette veggteppet er – synes jeg – at det brukes forskjellige slags garn; både tynne ullgarn, kraftig XL manga-garn av akryl og det helt tykke XL kjempegarn av ull og akryl. Det gir et skjønt uttryk, og du kan virkelig se garnets forskjellige teksturer når de settes sammen på den måten.
Vil du lage ditt eget vevede veggteppe, kan du finne hele veiledningen og alle materialer her.
Frem med ditt yndlings garn
Nå er det ingen unnskyldninger for mangel på idéer, hvor du kan bruke ditt yndlings garn.
Jeg har i hvert fald gjort mitt for å gi deg inspirasjon til din kreative hobby med garn, uansett om du er ny eller prøvet innenfor feltet.
Med garn kan du både hekle og strikke, men du kan også brodere, flette og veve. Blandt masse annet. Det har du lest om i blogginnlegget her, hvor du er blitt inspirert til:
- nye strikke- og hekleprosjekter
- lær å bruke en punch needle
- lag forskjellige veggtepper med garn
Er du klar til å gå i gang? Husk at du også kan finne en oversikt over alle våre idéer til kreativitet med garn her.