Har du lyst til å lage dine egne smykker?
Smykkefremstilling er en populær hobby – og en av mine personlige favoritter. Både fordi det er enkelt å starte på for alle aldre, og fordi det er så mange forskjellige måter å lage smykker på. Du kan både lage smykker på wire, med perler og ved å prege egne mønstre i metall.
Og så kan du knytte dine egne smykker så de blir akkurat så lange som du ønsker.
Les blogginnlegget om å lage nydelige smykker med perler her.
I dette blogginnlegget kan du lese om de vigtigste materialer og redskap du trenger når du kaster deg ut i knyttede lag-selv smykker. Og så vil jeg fremheve 3 basis knytteteknikker som du er nødt til å kjenne:
- Slik knytter du smykker rundt perler
- Lær å lage en glideknute (og andre gode avslutninger)
- Slik knytter du en apehånd
Og så kan du glede deg til å (gjen)oppdage den spesielle kumihimo-teknikken nederst i innlegget.
Er du allerede nyskjerrig på å se hvilke smykker du kan knytte selv? Så klikk deg inn på hjemmesiden og gå på oppdagelse i våre store smykke-kartotek.
De vigtigste materialer og redskap
Før du starter med å knytte smykket ditt, skal du finne en god knyttesnor. Bruk for eksempel et lærsnøre eller velg en knyttesnor av polyester eller nylon som er materialer som er enkle å knytte med.
Du kan også knytte smykker med en bomullssnor. Men så vil jeg anbefale deg å bruke en lett vokset bomullssnor. Alternativt kan du bruke en vanlig snor av bomull, hvor du smører litt flytende lim rundt og lar det tørke. Da minsker du risikoen for at snoren loer, og hvis du bruker perler i knytteprosjektet, glir de lettere på snoren.
Det er dessuten ét helt spesielt redskap som gjør prosessen mye lettere for deg: et knytteboard. Med et knytteboard er det enkelt for deg å sitte med knytteprosjektet ditt og holde styr på de forskjellige snorene.
Slik bruker du ditt knytteboard:
Knytteboardet er som et clipboard, hvor clipsen har en flat og helt tett klemme. Så unngår du at snoren faller av imens du jobber med det. Og med de små klemmene som du setter fast på den midterste snoren (den du lager selve knytningen på) og på bunnen av knytteboardet, så sikrer du at prosjektet ditt er godt festet hele tiden.
Du kan få ditt knytteboard i flere forskjellige størrelser som du kan se her. Jeg vil anbefale A4 eller A5 når du lager armbånd, og A3, når du er igang med større prosjekt.
Slik knytter du smykker rundt perler
Dette armbåndet er knyttet rundt perler med en enkel teknikk som du kan lære her.
Armbåndet er knyttet med en halvblank nylonsnor (2 mm) og perler av tre.
Og her trenger du ditt knytteboard.
Du setter alle de ønskede perler på den midterste tråd, som du knytter snoren rundt, og fester snoren med den lille klemmen i enden. De enkelte perlene skubbes opp på plads, etterhvert som du knytter.
Når armbåndet skal lukkes, kan du følge teknikken som er illustrert nedenfor. Med denne teknikken lager du en glidelukning, så du lett kan tilpasse størrelsen på armbåndet.
Se mange flere måter å lage lukninger på når du leser videre.
Lær å lage en glideknute
Denne glideknuten er kanskje den mest benyttede lukkemetoden til halskjeder og armbånd av snor.
Glideknuten er en justbar lukning hvor du ikke bruker en lås eller andre verktøy. Knuten kan lages flerdobbelt eller som en enkeltknute, og du kan lære knytteteknikkene her. Se for eksempel den flerdobbelte glideknuten:
Når du lager avslutningen på din glideknute er det en god idé å lime enden av snoren fast på løkken med en gummiforsterket sekundlim, så den ikke går opp. Men her skal du være forsiktig så du ikke får lim på selve snoren som knuten skal gli på. Få tips til å velge lim lenger ned i innlegget.
Andre gode avslutninger på smykker av snor
Du kan også lage andre avslutninger på dine smykker av snor, hvor du ikke skal bruke knytteteknikk. For eksempel kan du gi ditt smykke en magnetlås, en knapp-lukning eller en karabinkrok som settes i et enderør eller en klemmedup med øye.
Med en magnetlås skal du lime snorens to ender fast i hver side av låsen med en flytende lim som er velegnet til smykker. Når snoren sitter fast er låsen klar til bruk.
Viktig: Putt alltid limen inn i låsen eller ditt enderør, som du så fester snoren i. Hvis du putter limen på snoren først, risikerer du å få skubbet limen opp over snoren i stedet for.
Du kan også lime et enderør med øye eller bruke en flattang til å trykke en klemmedup med øye fast på snorens ender. Når endestykkene er på plass, setter du en o-ring i øyet som du fester en karabinkrok i. Og så er låsen på plass.
Se de forskjellige klemmedupper og enderør her.
Tips: Du kan også bruke et enderør uten øye som en elegant avslutning på snor som er lukket med en knytteteknikk. Se et eksempel på det her:
Til slutt kan du også lage en lukning med en knapp. Her skal du starte smykket med en løkke, og avslutte knytningen med en stor knapp, perle eller anheng som kan gå igjennom løkken og dermed festne smykket. Se for eksempel hvordan det er gjort i denne idéen.
Finn den riktige lim
Når du skal finne din ideelle smykkelim, skal du tenke over om du lager smykker sammen med eller uten barn.
Limen Loctite er en god sekundlim som er motstandsdyktig overfor vann og som gir en usynlig limfuge. Den fås både i en brukervenlig og dryppfri dispenserflaske og med en pensel funksjon. Men du skal være forsiktig med Loctite, for den skal ikke komme i kontakt med huden – derfor må den ikke brukes av barn.
Det må til gjengjeld denne Clear Multi Glue Gel, som også er en god smykkelim, selvom den ikke tørker like raskt opp.
Apehånd
Denne morsomme knuten med det litt rare navnet «apehånd» er fin å bruke på dine smykker av for eksempel lærsnøre. Og så er den faktisk ikke så komplisert å lage som man skulle tro ved første øyekast.
Du vikler snoren rundt om seg selv ved hjelp av dine fingre. Teknikken er godt illustrert her.
Slik gjør du:
Tips:
Du kan lage apehånden direkte på den snor du vil bruke til ditt halskjede eller armbånd. Men du kan også bruke de ferdige apehåndsknuter som anheng ved å trekke dem på en snor, eller som pynt ved å lime knutene på en hårspenne med en flytende lim.
Armbånd knyttet på kumihimo-skive
Den siste knytteteknikken- som du bare må prøve – er kumihimo-teknikken. Kanskje har du allerede prøvd krefter med den som barn?
Du kan for eksempel lage armbånd som disse med kumihimo.
Kumihimo lager du på en særlig utformet skive av kraftig mosgummi, som er behagelig å sitte med i hendene. Til denne skal du bruke en mønsterskive med påtrykte anvisninger som du skal følge. Det finnes forskjellige mønsterskiver som du enkelt kan skifte ut.
Finn din kumihimo-skive her, og trykk her for å lære teknikken.
Det er en morsom knytteteknikk med mange vanskelighetsgrader, så alle kan være med. Og det knyttede stykke blir virkeligt fint. Fastgjør endestykker med øye, o-ring og lås i endene, og bruk det for eksempel som armbånd eller anheng til en nøkkelring.
Kom godt i gang med å knytte smykker
Hvis ikke du allerede hadde lyst til å knytte dine egne smykker – så har du det sikkert nå.
Smykkefremstilling er en populær hobby aktivitet, fordi det er å starte på for alle aldre og fordi der er så mange forskjellige smykker å lage.
I dette blogginnlegget har du lest om de viktigste materialer og teknikker du trenger, når du kaster deg ut i knyttede lag- selv smykker. Og så er du blitt klokere på 3 basis knytteteknikker – og en bonus:
- Slik knytter du smykker rundt perler
- Lær å lage en glideknute (og andre gode avslutninger)
- Slik knytter du en apehånd
Gå selv på oppdagelse i vårt store smykke-kartotek, så du kan bli helt klar til å knytte dine egne smykker. Og lær også å lage dine egne smykker med perler her.
Jeg vil gjerne høre fra deg i kommentarfeltet nedenfor – hva er dine beste knytte-tricks?